Ani po štyroch mesiacoch sa nenašla historická busta z kolégia v Prešove

24.07.2004 Celý región

Ani po štyroch mesiacoch nie je jasný osud ukradnutej bronzovej busty Gyulu Rochlitza z roku 1896. Bola umiestnená na medziposchodí v historickej budove evan...
Ani po štyroch mesiacoch nie je jasný osud ukradnutej bronzovej busty Gyulu Rochlitza z roku 1896. Bola umiestnená na medziposchodí v historickej budove evanjelického kolégia v Prešove. Ako povedal biskup Východného dištriktu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Igor Mišina, príliš ani neveria, že sa jej návratu dočkajú.

Biskupský úrad, ktorý v budove kolégia sídli, odhadol škodu na 100 tisíc Sk. Historická cena je - ako Mišina povedal - v takýchto prípadoch nevyčísliteľná.
Starožitnosť vysokú asi 40 cm ukradol z podstavca v otvorenej vitríne niekto za bieleho dňa medzi 15. a približne 17. hodinou v stredu 24. marca. Zlodej vnikol do budovy bez zjavného použitia násilia. Iróniou je, že Rochlitz bol študentom evanjelického kolégia a neskôr ako významný architekt školu podporoval. Exteriér a interiér vyše 300-ročnej budovy je vyzdobený mnohými pamätnými tabuľami na pôsobenie učiteľov alebo žiakov, ako napr. Ján Amos Komenský, Izák Caban, Pavol Országh Hviezdoslav, Lajos Kossuth. Na jednom rohu budovy je pri pomníku obetiam Caraffovho krvavého súdu pamätná tabuľa na spoločnú modlitbu, ktorú v júli 1995 absolvoval Svätý otec Ján Pavel II. a vtedajší prešovský evanjelický biskup Ján Midriak za zmierenie medzi rímskokatolíkmi a evanjelikmi.
(jj)
 

Vyberte región